Informatie

 

Toeristisch

Om een toeristisch visum voor 1 of 2 entries (=keren Rusland in) aan te kunnen vragen, moet een reiziger allereerst een toeristisch voucher/toeristische visa support letter/toeristische uitnodiging (3 namen voor hetzelfde document) regelen.

Wij helpen u voor 27,50 euro aan zo'n document. Maximale verblijfsduur 30 dagen. Kan ook worden gebruikt om mee bij een particulier te verblijven via bijv. Airbnb, hoewel voor privébezoek ook privéuitnodigingen bestaan (die kan een gastheer/gastvrouw in Rusland aanvragen bij de Russische Federale Migratiedienst FMS en naar Nederland mailen/opsturen). Boekt u ook uw hotel via RusReis.nl, dan krijgt u zowel korting op het hotel als op deze 'visa support' via Russischvisum.nl.

Het eigenlijke visum kost - voor EU-burgers - in alle gevallen 35 euro (leges) + 30 euro (verwerkingskosten Visumbalie Rusland VFS) (spoedafhandeling uitgezonderd dubbel legestarief). Dus ook voor zakelijke visa. De aanvraagprocedure op de Visumbalie Rusland VFS / het Russische consulaat duurt normaalgesproken 1 week; voor multiple entry (=meerdere keren Rusland in/uit) visa voor 6 maanden of 1 jaar duurt de aanvraag 2 weken. Niet elk verzoek om spoedafhandeling (in 4 werkdagen) wordt gehonoreerd.

Een reiziger dient zelf voor zijn visumaanvraag te zorgen voor een zgn. Ruslandverklaring van de zorgverzekeraar voor de periode waarvoor het visum wordt aangevraagd. (Zo'n verklaring van de zorgverzekeraar is in de meeste gevallen beter dan een van de reisverzekering en sowieso beter dan een combinatie met kopietjes van de algemene voorwaarden waarin staat dat je werelddekking hebt...)

Hier wordt visueel / schematisch uitgelegd hoe het visumaanvraagproces werkt!

Zakelijk

Om een zakelijk visum aan te kunnen vragen, moet een reiziger een zakelijke uitnodiging regelen. Wij helpen u vlot aan zo'n document via enkele Russische bedrijven die zakelijke bezoeken helpen faciliteren ( u kunt ook een beroep doen op bijv. vervoer vanaf de luchthaven naar uw hotel en/of van uw hotel naar afspraken; tevens kunnen secretariele of vertaaldiensten worden geregeld).

Bij  zakelijke uitnodigingen en dus zakelijke visa hebt u keus uit 30-daagse en 90-daagse met 1 of 2 entries(=keren Rusland in), of multiple entry-visa voor 6 maanden en 1 jaar. Voor multiple entry visa moet u een kopie of scan van een vorig visum kunnen overleggen, dat de afgelopen 12 maanden is gebruikt om Rusland te bezoeken. Wie tenminste 2 jaren achtereen Rusland heeft bezocht, op een jaarvisum, kan in aanmerking komen voor een 2-jaarsvisum (er is een systeem in ontwikkeling dat voorziet in 3- en 5-jaarsvisa).

Een reiziger dient zelf voor zijn visumaanvraag te zorgen voor een zgn. Ruslandverklaring van de zorgverzekeraar voor de periode waarvoor het visum wordt aangevraagd.

Namens het Nederlandse bedrijf (kan ook bij eenmansbedrijven enz.) moet ter ondersteuning een zgn. guarantee letter worden overlegd bij de aanvraag. Hiervoor hebben we conceptteksten als Word-document voorhanden.

Privé

Om een privévisum aan te vragen moet uw gastvrouw/gastheer u van een  privéuitnodiging voorzien. Wij kunnen hierbij niet helpen (nou ja, we kunnen de digitale visumaanvraag voor u invullen als u ons van uw gegevens voorziet en uw uitnodiging naar ons mailt).

In veel gevallen echter is het eenvoudiger én voordeliger om een toeristisch visum aan te vragen en daarmee bij uw vriend(in) of kennis te logeren. Dit kan mits uw verblijf in Rusland korter is dan 30 dagen. Is het verblijf langer, dan kan voor een periode tot 90 dagen eventueel op een zakelijk visum worden gereisd; met een zakelijk visum bij een particulier verblijven levert echter problemen op als u zich wilt registreren.

Medische behandeling

Recent is het aantal mensen toegenomen dat voor medische behandeling naar Rusland reist. Voor de patiënt zelf is een uitnodiging voor dit doel van de specifieke kliniek nodig. Bij uitnodigingen van de kliniek voor meereizende begeleiders wordt soms door consulaatmedewerkers de periode van het visum ingekort tot 10 dagen. Wie een visum tot 30 dagen wil of tot 90 dagen, kan beter via ons gaan voor een toeristisch visum voor 30 dagen of voor een zakelijk visum voor 90 dagen. (Wijzigingen in het uitgiftebeleid voor visa op het Russische consulaat voorbehouden)

Russische consulaat en Visumbalie Rusland VFS (of toch VHS?)

(Of eigenlijk: Visumbalie Rusland VFS en het Russische consulaat, want 99% van de visumaanvragen wordt bij de visumbalie aan de Parkstraat 99 ingediend en nog maar 1% ofzo via het eigenlijke consulaat...)

  • Visumbalie Rusland VFS Global/Visa Application Center VFS is gevestigd aan de Parkstraat 99, Den Haag. Dit is enkele straten verwijderd van het Russische consulaat.
  • Het Russische consulaat, officieel: Consulaire afdeling van de Ambassade van de Russische Federatie, is gevestigd aan de Scheveningseweg 2,  Den Haag.
  • Visumbalie VHS, Zeestraat 100, 5e verdieping (tegenover achterzijde Russische consulaat). Was tot 16 januari 2017 de visumalie waarmee het consulaat zaken deed. Binnenlopen kan er nog steeds voor het visum; slechts zijn de kosten 10 euro hoger + duurt het proces 1 dag langer. Kent ruimere openingstijden dan VFS Global.

Het Russische consulaat neemt nog slechts ma / di / do / vr van 10 tot 11 uur visumaanvragen in ontvangst en slechts op afspraak  (kalender voor online-maken van afspraak; let op: in het eerste venster waar deze link naartoe leidt, moet voor aanvragen op het consulaat worden gekozen voor de 2e optie: Consulaire Afdeling van de Ambassade van de Russische Federatie in Nederland. De kortere 1e optie, Visumbalie Rusland te Den Haag, is het Visa Application Center VFS Gobal, waar je ook zonder afspraak terecht kunt).

Voor wie zelf naar de Visumbalie Rusland VFS Global of VHS of het  consulaat wil voor zijn visumaanvraag: we helpen je met alle plezier aan de juiste documenten, dan is het goed te doen. Wil je op het consulaat ook kunnen optreden namens een of meer reisgenoten, download dan een machtigingsformulier waarmee de anderen je machtigen.

Voor wie Den Haag niet naast de deur ligt of gewoon geen tijd heeft om zijn visumaanvraag zelf in te dienen en een week later (toeristische en single/double entry zakelijke visumaanvragen) het paspoort weer op te halen, kan aanvragen en afhalen laten doen. Geef dat bij je bestelling aan, dan zorgen we dat onze partners van KES Visa Support in Den Haag de klus voor je klaren. Houd wel rekening met enkele dagen extra voor en na de aanvraag in verband met o.a. aangetekend versturen van je documenten. Deze aanvullende dienst kost 30 euro voor de twee bezoekjes aan de visumbalie VFS + het per DHL terugsturen van het paspoort als het visum er eenmaal in zit, 18,50 euro incl. btw.

NB: deze dienst kan niet worden aangeboden voor reizigers met een groen 'reisdocument' (mensen zonder staatsburgerschap met vaak een achtergrond als vluchteling) en reizigers uit veel landen buiten de EU die door Rusland worden beschouwd als 'migratie-risicolanden'.  Reizigers met een dergelijk reisdocument voor statenlozen of uit landen waarbij aan het risico van niet-geregelde migratie wordt gedacht, moeten zelf hun aanvraag indienen. Het is in dit soort gevallen wijs om 1. kopieën van vliegtickets bij als bijlage bij te voegen en 2. om een reisverzekering afgesloten te hebben die vergoedt als onverhoopt het visum wordt geweigerd.

Let op: zgn. multiple entry zakelijke visumaanvragen kennen standaard een verwerkingstijd van twee weken op het Russische consulaat.Spoedafhandeling is soms mogelijk voor single/double entry zakelijke visa (tegen dubbel tarief, dus 70 euro ipv 35). Normaalgesproken niet voor toeristische en evenmin voor multiple entry visumaanvragen.

Verzekeringen

Om een Russisch visum te kunnen krijgen, moet je beschikken  over een zgn. Rusland-verklaring van je zorgverzekeraar. Bij de meeste zorgverzekeraars is dat een kwestie van een telefoontje of een mailtje en enkele dagen geduld.Een permanente reisverzekering mag ook, maar dan moet op één document zowel je naam en adres staan én dat sprake is van werelddekking (Rusland kent behalve een Europees ook een Aziatisch deel) en dat medische kosten zijn meeverzekerd. Dat staat bijna nooit op een document vermeld, daarom is het verstandiger om je zorgverzekeraar om een verklaring te vragen.

RusReis.nl helpt je evt. voordelig aan een tijdelijke reisverzekering waarbij medische kosten worden meeverzekerd én binnen een dag ook een Rusland-verklaring beschikbaar komt. Vraag er evt. naar per mail via rusreis.nl@mail.ru of kijk op http://www.reisverzekering.nl .

Registratie

Wie meent dat hij/zij er is met een visum, komt bedrogen uit. Buitenlandse bezoekers die 7 dagen of langer in Rusland blijven, moeten zich registreren. Het begint al vóór de paspoortcontrole bij binnenkomst in het land:  daar krijg je een zgn. migratiekaartje. Soms wordt dit op een printertje in het hokje van de paspoortcontrole automatisch voor je ingevuld, soms moet je dit met pen invullen vóór de controle. Neem dus altijd een pen mee op reis, in de winter ook een potlood (balpeninkt bevriest dan...)

Vul voor het invullen van de 'ontvangende partij'  in Rusland de naam van de uitnodigende instelling in zoals die op je visum staat vermeld. Meestal  is dit een OOO (NV) of ZAO (BV) (gevolgd door een naam) in Moskou. Verblijf je in een hotel, dan is die registratie verder simpel: het hotel doet dat voor je. Soms wordt daar een bedrag tot 20 euro voor gevraagd; doe daar dan niet te moeilijk over. Duurdere hotels doen het vaak voor niets. Je bent je paspoort er vaak wel een paar uur voor kwijt.

Verblijf je bij een particulier met een toeristisch of een privé- visum, dan kan die voor registratie met je naar een postkantoor of een kantoor van de migratiedienst FMS in een lokaal politiebureau. Met een zakelijk visum lukt registratie zo niet. Dan is online-registratie mogelijk (maar niet goedkoop; reken op 50 euro). Maak in dat laatste geval een scan van de houderpagina van je paspoort, van je bij binnenkomst in Rusland gestempelde visum en van het gestempelde migratiekaartje, en mail ons die 3 als pdf- of jpg-bestanden. Wij mailen de scans door en de organisatie die je uitnodiging heeft uitgegeven, registreert je.

Via ons ontvang je een registratiebewijsje per mail dat je uitprint en in je paspoort bewaart.Opsteker is dat wie korter dan 7 dagen in Rusland verblijft, zich niet hoeft te registreren.

Vaccinaties

Je hoeft geen speciale pillen te slikken of vaccinaties te halen voor de meeste reizen naar Rusland, maar in exotische uithoeken van dit grootste land van de wereld komen ziektes voor die je evengoed niet wilt oplopen. In het zuiden van Rusland komt bijvoorbeeld het West-Nijlvirus voor, maar Hepatitis-A (besmettelijke geelzucht) en Hepatitis-B kunnen worden voorkomen door van te voren bij de GGD langs te gaan. Zeker verder naar het oosten en zuiden in Rusland is het zaak om uit te kijken voor tekenbeten.

Die kunnen in Rusland Tekenencefalitis overbrengen,  een virusinfectie die een ontsteking van de hersenen veroorzaakt. De ziekte is wat anders dan de in West-Europa bekende Ziekte van Lyme. De Russische variant van Tekenencefalitis, RSSE (die trouwens ook voorkomt in Kazachstan, Mongolië, China en Japan) , kan tot dodelijke complicaties leiden. Een middel is er niet tegen; beschermende kleding en hoofddeksels dragen en insmeren met DEET zijn de belangrijkste aanraders.

Treinkaartjes

Wil je binnen Rusland met de trein? Boek dan voor vertrek (dat kan vanaf 2 maanden voorafgaand aan de reis) je treinkaartjes via RusTransSib.nl, een project van RusReis.nl .

Stappenplan

redstar
checklist:
  1. Paspoort dat na vertrek nog minimaal 6 maanden geldig is
  2. Twee lege visa pagina's in paspoort naast elkaar
  3. 1 pasfoto (zelfde eisen als voor paspoort)
  4. "Ruslandverklaring" zorgverzekeraar
  5. Touristisch voucher/zakelijke uitnodiging
  6. Visum aanvraagformulier

Verzekeringen

redstar
unive Alléén voucher nodig voor toeristisch visum? Hier voor 15 euro . Geen aanrader echter voor minder ervaren aanvragers. Voor 27,10 euro (12,10 euro meer)vullen we er ook het visumaanvraagformulier bij in. (Bij visumbalie VFS Global wordt voor dat klusje 30 euro gerekend).

Neem contact met ons op voor meer informatie.
bottom shadow

facebook

We zijn ook te vinden op Facebook.
Mocht u een vraag of opmerking hebben, dan kunt u deze hier stellen/maken. Wellicht dat dit andere mensen ook kan helpen.

http://www.facebook.com/RusReisnl

contact

Russisch Visum.nl (onderdeel van RusReis.nl)
Van Goghstraat 8
7482 EJ HAAKSBERGEN

T 0800 222 77 72 (gratis)
M +31(0)657 92 13 45

info@russischvisum.nl

© 2018 Russischvisum.nl is onderdeel van RusReis.nl  |  Algemene Voorwaarden  |  Webdesign door InStijl Media