VFS Global Russia visa centre Tomsk, bruiloft Russisch consulaat Den Haag Scheveningseweg 2 Parkstraat 99, Den Haag: visumbalie VFS Global Moskou, Rode Plein Russische politieagent geeft stopteken aan volgende bestuurder. Parkstraat 99, visumbalie VFS Global 1907: Lubicz (nu Polen), destijds West-Pruisen, grensovergang Congrespolen ('Russ. Keizerrijk) St Petersburg fietstaxi St Petersburg facades Russ. consulaat (rechts) (de visumbalie is aan de Parkstraat 99, enkele straten verderop) St Petersburg Wagon van de Rossija, bekendste trein op TransSib-tracé

FAQ

 • Vraag:  Hoe kom ik aan een Russisch visum?
  Antwoord: Vraag bij ons 'visa support' aan: letterlijk visumondersteuning, verplichte documenten om een visum mee te kunnen aanvragen. Bij het bestellen kun je  kiezen of je voor de vervolgstappen zelf naar de Visumbalie Rusland VFS of het Russische consulaat in Den Haag wilt (2 x, aanvragen en later nog eens voor het ophalen van het visum) of dit wilt laten doen. Hier staat het als stappenplan uitgelegd: (klik hier voor pdf)
 • Vraag: Wat kost een visum?
  Antwoord: Eigenlijk altijd 65 euro. Tenzij je voor spoedafhandeling het dubbele legestarief moet betalen (maar dat kan alleen bij aanvragen voor visa tot en met 90 dagen; incl. dubbele leges komt de prijs dan uit op 100 euro), of je lang van tevoren een afspraak hebt gemaakt en voor de 'kale' 35 euro leges de aanvraag indient op het Russische consulaat. De 35 euro is een kunstmatig laag gehouden tarief dat alleen voor EU-burgers geldt. Dat de visumkosten in totaliteit hoger uitvallen, heeft met visa support letters te maken, uitnodigingen en toeristische vouchers die je allereerst moet hebben om een visum mee te kunnen aanvragen; bovendien berekent de Visumbalie Rusland VFS aan de Parkstraat 99 in Den Haag 30 euro 'verwerkingskosten' per visum.
 • Vraag: Zijn er gratis uitnodigingen?
  Antwoord: Ja. Wie bijvoorbeeld getrouwd is met een Rus(sin) of een Russische vader of moeder heeft, kan zijn/haar Russische familielid een verzoekschrift aan de Russische ambassadeur laten invullen dat als uitnodiging geldt om een prive-visum mee aan te vragen. Dit kan alleen als je met tickets kunt aantonen dat je samen met hem/haar Rusland binnenreist. Nadeel is wel dat dan zoveel originele bescheiden moeten worden overlegd dat het in de praktijk alleen lonend is als je zelf voor de aanvraag naar de Visumbalie Rusland VFS of het consulaat in Den Haag kunt. Anders is een 'gewoon' toeristisch visum bijvoorbeeld makkelijker en voordeliger. Lees hier de kleine lettertjes op de site van het Russische consulaat.
 • Vraag: Wat is een hotelvoucher en hoe kom ik daar aan?
  Antwoord: Een hotelvoucher is eigenlijk een hotelbevestiging. Je hebt zo'n document nodig om een toeristenvisum voor Rusland mee aan te vragen. Verwarrend genoeg is niet elke hotelbevestiging geschikt als ondersteunend document voor de visumaanvraag. De uitgever/opsteller van het voucher moet registreerd staan in het Russische toerismeregister. Als je rechtstreeks bij een groter Russisch hotel boekt, kunnen zij je zo'n voucher toemailen. Wie voordeliger boekt via een site als Booking.com, krijgt wel een bevestiging van zijn boeking maar deze bevestiging is niet te gebruiken om een visum mee aan te vragen. Bestel in dit geval liever voor 30 euro een voucher/toeristische visa support letter via deze site, dat is voordeliger dan extra te betalen aan het hotel. Ben je een ontzettend ervaren Russische-formulieren-invuller (of heb je veel tijd & motivatie om het zelf je visumaanvraagformulier in te vullen m.b.v. deze instructie), dan kun je evt. voor 15 euro slechts een voucher bij ons bestellen. Na het invoeren van je bestelling via https://www.russischvisum.nl/visum-aanvragen/ mailen we je een factuur met instructies over hoe de kosten naar ons over te maken. Mail je ons via rusreis.nl@mail.ru vervolgens een screenshot van je betaling, dan gaan we meteen aan de slag.
 • Heb je een bevestiging van een boeking maar weet je niet of die voldoet om een visum mee aan te vragen? Stuur ons dan een mailtje (info@russischvisum.nl) met het document als bijlage erbij, dan kijken we er even voor je naar. Zelf kun je op zo'n document ook zoeken naar een 6-cijferig MVT-nummer. In het Russisch wordt MVT geschreven in cyrillische letters als MBT, met daarachter dus 6 cijfers (meestal 00xxxx). Zie je die code staan, dan heb je een bruikbaar voucher in handen; zo niet, dan zul je afzonderlijk een document moeten bestellen om je visum mee aan te vragen.
 • Vraag: Hoe lang duurt het om een hotelvoucher/visa support letter/toeristische uitnodiging te krijgen?
  Antwoord: normaalgesproken kunnen we dit document binnen 2 a 3 dagen leveren, in dringende gevallen vaak binnen een etmaal.
 • Standaard leveren we per e-mail het voucher + een vooringevuld visumaanvraagformulier  als pdf-bestanden, om zelf uit te printen.
 • Kun je niet zelf uitprinten, laat ons dat dan even weten (in het onderste invulvak bij 'opmerkingen' op het online formulier op https://www.russischvisum.nl/visum-aanvragen/ of door ons een mailtje te sturen via rusreis.nl@mail.ru; we sturen dan de documenten in papieren vorm toe per post (PostNL); we rekenen hier geen extra kosten voor; weet slechts dat dit 1 a 2 dagen langer duurt.
 • Vraag: Hoe lang duurt het om een Russisch visum te krijgen?
 • Antwoord: trek er altijd minstens 2 weken voor uit, een paar weken meer als het om een 'multiple entry' zakenvisum gaat. De verwerking van een visumaanvraag voor een toeristisch visum en een single entry of double entry businessvisum duurt op het Russische consulaat momenteel 10  werkdagen = 2 weken.Een multiple entry businessvisum duurt vaak enkele dagen langer, maar tenminste 2 weken.
  Moeten wij je om te beginnen aan een toeristisch voucher of een zakelijke uitnodiging helpen, dan duurt dit 1 dag.
  Omdat de technische verwerking van aanvragen op het Russische consulaat / het Visa Application Center VFS vrij nauw luistert, sturen we je het liefst de papieren per gewone post toe. Reken daarvoor dus ook 1 dag.
  Parallel moet je bij je zorgverzekeraar even een 'Rusland-verklaring' aanvragen (een Engelstalige brief waarin je zorgverzekeraar garandeert dat medische kosten tijdens je verblijf in Rusland zullen worden vergoed). Die brief moet als bijlage bij het visumaanvraagformulier voor het Russische consulaat  worden gevoegd. Sommige verzekeraars hebben 1 dag nodig voor die brief, sommige een paar dagen langer.
  Je voegt de verzekeringsverklaring + je paspoort + 1 pasfoto bij de documenten die je van ons voor de visumaanvraag ontvangt.
 • Sinds 1 juni 2018 kun je slechts op afspraak op werkdagen tussen 9 en 14 uur voor de visumaanvraag binnenlopen bij het Visa Application Center VFS Global aan de Parkstraat 99 in Den Haag.  De kosten zijn hier 35 euro leges + 30 euro verwerkingskosten. Een afspraak maken kan via deze link. Na 5 werkdagen = 1 week is het visum klaar. NB: recent liep deze verwerkingsduur op tot 10 werkdagen.
 • Spoedafhandeling is slechts in uitzonderlijke situaties mogelijk (alleen bij zakelijke aanvragen), maar kost meer, zonder garantie op succes. In plaats van in 10 werkdagen kan het visum heel soms binnen een week klaar zijn, als 100 euro wordt betaald: dubbele leges dus 70 ipv 35 eur+30 euro verwerkingskosten. Bovendien moet dan een kopie van een vliegticket worden overlegd, en/of een verzoekschriftje waarin wordt uitgelegd hoe / waarom spoed nodig is. NB: op verzoeken om spoed wordt terughoudend gereageerd. Wij kunnen hier weinig tot niets in betekenen.
 • Wil  je met de papieren naar het Russische consulaat in Den Haag, Scheveningseweg 2, dan kan dat slechts op (zeer vroegtijdig gemaakte) afspraak. Een afspraak kun je maken via de afsprakenkalender van het consulaat en visumbalie VFS (kies wel goed tussen de visumbalie VFS en het consulaat; het consulaat heet hier: Consulaire Afdeling van de Ambassade van de Russische Federatie in Nederland): https://online.vfsglobal.com/GlobalAppointment/Account/RegisterUser?Length=7 . Voor het consulaat kunnen afspraken slechts zeer ruim van tevoren worden gemaakt voor tijdstippen tussen 10 en 11 uur op ma/di/do/vr; VFS Global kent ruimere mogelijkheden voor afspraken op (alle) werkdagen tussen 9 en 14 uur. Op het Russische consulaat betaal je slechts de 35 euro leges per visum. Wie mede namens een ander wil handelen, heeft een machtigingsformulier nodig. Download dat hier: (lukt je dat niet, dan kunnen we het op verzoek ook toemailen).
 • Je kunt er ook voor kiezen om het indienen van je aanvraag + het op de dag dat je visum klaar is je paspoort weer op te halen, te laten doen. Als je dit via ons bestelformulier bestelt, sturen we een opdrachtformulier + een doorzendenveloppe mee voor onze partners van KES Visa Support in Den Haag. Omdat je je paspoort mee moet sturen, moet je dit slechts via aangetekende post doen (persoonlijk langsbrengen bij KES Visa Support mag ook). Reken daarvoor opnieuw 1 a 2 dagen! Het paspoort komt per DHL terug van KES naar de reiziger (DHL bezorgt niet in het weekend; wel op maandag). De kosten voor 2 bezoekjes door KES aan de visumbalie + het per DHL retoursturen van het paspoort kost totaal 51 euro. Reis je met meerdere personen en kunnen de paspoorten gezamenlijk worden teruggestuurd, dan betalen de 2e tot en met de 9e persoon 30 euro pp voor alleen aanvragen en weer afhalen. Voor groepen vanaf 10 personen is dit bedrag pp lager.
 • Bij de visumbalie VFS/consulaat worden normaalgesproken visumaanvragen in ontvangst genomen vanaf 3 maanden voorafgaand aan de ingangsdatum van het visum.
 • Vraag: Is ook spoedafhandeling van visumaanvragen mogelijk?
  Antwoord: zie hierboven: het hangt van de situatie af. Als het kan, kost het dubbele leges dus 70 ipv 35 euro + 30 euro verwerkingskosten = 100 euro.
 • Voor spoedeisende zakentrips kan worden verzocht om spoedafhandeling. Het is altijd verstandig om daartoe een verzoekschrift, gericht aan de consul, bij te voegen en ook om bewijsstukken in de vorm van kopieen van bijv. geboekte vliegtickets, bij te voegen. Indien men op het Russische consulaat hiertoe bereid is, wordt over het algemeen het dubbele legestarief (70 ipv 35 euro; exclusief de verwerkingskosten van de Visumbalie Rusland VHS) voor het visum berekend.
 • Is er een dringende familiereden om binnen een paar dagen op een toeristisch visum naar Rusland te moeten afreizen, dan valt te proberen om een visumaanvraag versneld verwerkt te krijgen. Wij kunnen in ieder geval proberen om je binnen een halve dag aan de juiste documenten te helpen voor de feitelijke aanvraag. Neem in dit soort situaties ook gerust in het weekend contact met ons op, want de maandag is een beetje de dag waarop relatief veel spoedeisende familiaire visumzaken worden behandeld. Laat dit soort visumzaken niet namens je doen, maar ga zelf naar de visumbalie VFS Global. Het is verstandig van jouw kant 'bewijsstukken' mee te nemen / bij te voegen die illustreren waarom haast geboden is.
 • Vraag: Ik heb gehoord over registratie. Wat is dat?
 • Antwoord: Verwarrend genoeg zijn er twee begrippen die door elkaar lopen. De Nederlandse ambassade in Moskou bijvoorbeeld, bedoelt met registratie dat Nederlanders die langer in Rusland verblijven, aan de ambassade doorgeven waar ze wonen en hoe ze bij calamiteiten kunnen worden gewaarschuwd. Meestal echter wordt met registratie bedoeld dat buitenlanders die 7 dagen of langer in Rusland verblijven, geregistreerd moeten worden.  Dat moet de gastvrouw/gastheer of het hotel doen waar ze verblijven, of het bureau of bedrijf dat de buitenlander heeft uitgenodigd. Hier een link naar een downloadbaar registratieformulier voor gebruik op een postkantoor of FMS-kantoor: http://www.youblisher.com/p/1191598-Registration-form-for-foreign-visitors-to-Russia/
 • Vraag: Moet je je altijd laten registreren?
  Antwoord: Nee. Vroeger moest het verplicht binnen 72 uur (3 dagen), sinds een paar jaar hoeft het nog slechts als je 7 dagen of langer in Rusland verblijft. Feestdagen tellen daarbij normaal niet mee, zodat bijvoorbeeld jaarlijks veel bezoekers die Rusland in de nieuwjaarsvakantie aandoen, zich tussen 31 december en 8 januari niet druk hoeven te maken over registratie. Anderzijds: zeg nooit nee als je hotel aanbiedt de registratie te regelen, ook niet als dat tot een bedrag van 20 euro kost.
 • Vraag: Kan ik Rusland later binnenreizen dan de begindatum van mijn visum?
  Antwoord: Ja. Geen probleem. Als het maar is binnen de geldigheidsduur van het visum en je ook weer op tijd het land verlaat.
 • Vraag: Kan ik Rusland een dag eerder binnenreizen dan de begindatum van mijn visum?
  Antwoord: Nee. Je zult aan de grens moeten wachten tot de datum verspringt.
 • Vraag: Kan ik Rusland eerder verlaten dan de einddatum van mijn visum?
  Antwoord: Ja. Geen probleem. Eerder weg mag, later (= 'te laat') levert enorme problemen op.
 • Vraag: Kan ik langer in Rusland blijven dan de geldigheidsduur van mijn visum?
  Antwoord: Nee. Probeer dat vooral niet. Verlengen van een visum is normaalgesproken evenmin mogelijk. Ga op tijd het land uit en vraag zo nodig een volgend visum aan. Mocht je in een ziekenhuis belanden en daardoor het land te laat dreigen te verlaten, dan kan de ziekenhuisadministratie helpen dat proces te versoepelen.
 • Vraag: Wanneer vervalt de visumplicht voor reizen naar Rusland?
  Antwoord: Er is lang gepraat over soepeler visumregimes over en weer. Sinds de Krim-crisis lijkt soepelheid tussen RF en EU ver te zoeken. Voor het WK voetbal is een systeem met Fan-ID-kaarten bedacht waarmee visumvrij Rusland in en weer uit kon worden gereisd.
  Overigens kan Rusland eenzijdig de visumplicht afschaffen, als de regering dat echt wil. Buurland Oekraine heeft dat een aantal jaren geleden ook gedaan. Oekraieners hebben wel een visum nodig om de EU te kunnen bezoeken, maar omgekeerd kun je als EU-burger op vertoon van je paspoort Oekraine binnenreizen.
 • Vraag: Moet ik mijn Russische visum bewaren?
  Antwoord: Als je een Russisch visum in je paspoort hebt, is het handig om bij het vervangen van je paspoort op het gemeentehuis te vragen of je je oude paspoort mag houden. Bij afgifte van je nieuwe paspoort wordt het oude paspoort dan ongeldig gemaakt door gaten te knippen in de plastic houderpagina van het paspoort. Als je een volgende keer naar Rusland wilt, wordt voor de visumaanvraag namelijk de vraag gesteld wanneer je de laatste keer naar Rusland bent gereisd. Je kunt dan de data aflezen van het vorige visum in je oude paspoort of van de stempels die daar op staan.  Wil je een zakelijk 'multiple entry' visum aanvragen (dwz een visum waarmee je meerdere keren tijdens de geldigheidsduur Rusland in en uit kunt), dan is het verplicht om een scan/kopie te overleggen van je vorige visum (je moet dan minder dan een jaar geleden naar Rusland zijn gereisd om zo'n type visum te kunnen aanvragen).
 • Vraag: Mag ik op een 6 maands-visum een half jaar in Rusland blijven en op een jaarvisum een jaar?
  Antwoord: Nee. Een 6 maands-visum is een visum voor 180 dagen, waarop je maximaal 90 dagen achtereen in Rusland mag blijven. Op een jaarvisum staat - in het Russisch - ook aangegeven dat je per 180 dagen 90 dagen in Rusland mag verblijven. Dergelijke visa zijn bedoeld voor kortere zakelijke bezoeken aan Rusland.
  Wil je of moet je langer in Rusland verblijven, vraag dan in Rusland een verblijfsvergunning aan. Houd er rekening mee dat een aanvraag daartoe dermate veel tijd in beslag kan nemen, dat het mogelijk noodzakelijk is om Rusland hangende de aanvraag te moeten uitreizen om te voorkomen dat de maximale verbijfstermijn wordt overschreden.
 • Vraag: Moet ik na een bezoek aan Rusland een bepaalde tijd wegblijven, of mag ik vrij vlot opnieuw naar Rusland reizen?
  Antwoord: Alleen wie op een multiple entry visum net 90 dagen in Rusland heeft verbleven, moet er vervolgens 90 dagen uit wegblijven. Voor andere reizigers is er geen beletsel om meteen na terugkeer uit Rusland een volgend visum aan te vragen.
 • AVP (Europese privacy-richtlijn) / privacy

 • Deze site maakt geen gebruik van cookies e.d. of andersoortige analytics-programma's. We gebruiken je gegevens alléén voor het visumproduct dat je bestelt en bewaren ze niet langer dan toegestaan. Wil je dat we na verwerking je info direct weggooien? Stuur ons even een mailtje op rusreis.nl@mail.ru met als onderwerp: mijn gegevens graag weggooien na verwerking bestelling, en we 'vergeten' je meteen nadat alles is afgehandeld.

Stappenplan

redstar
checklist:
 1. Paspoort dat na vertrek nog minimaal 6 maanden geldig is
 2. Twee lege visa pagina's in paspoort naast elkaar
 3. 1 pasfoto (zelfde eisen als voor paspoort)
 4. "Ruslandverklaring" zorgverzekeraar
 5. Touristisch voucher/zakelijke uitnodiging
 6. Visum aanvraagformulier

Verzekeringen

redstar
unive Alléén voucher nodig voor toeristisch visum? Hier voor 15 euro . Geen aanrader voor minder ervaren aanvragers. Voor 30,00 euro ontvang je voucher + ingevuld visumaanvraagformulier. (Bij visumbalie VFS Global kost invullen aanvraagformulier alleen 30 euro).

Neem contact met ons op voor meer informatie.
bottom shadow

facebook

We zijn ook te vinden op Facebook.
Mocht u een vraag of opmerking hebben, dan kunt u deze hier stellen/maken. Wellicht dat dit andere mensen ook kan helpen.

http://www.facebook.com/RusReisnl

contact

Russisch Visum.nl (onderdeel van RusReis.nl)
Van Goghstraat 8
7482 EJ HAAKSBERGEN

T 0800 222 77 72 (gratis)
M +31(0)657 92 13 45

info@russischvisum.nl

© 2018 Russischvisum.nl is onderdeel van RusReis.nl  |  Algemene Voorwaarden  |  Webdesign door InStijl Media