hashtag rossija, bij paviljoen Russische geschiedenis VDNKh closeup Russisch visum Gestempeld Russisch visum bij controle onder ultraviolet licht Russia Visa Centre, Parkstraat 99 in Den Haag (2e verdieping) Tomsk, bruiloft Russisch consulaat Den Haag Scheveningseweg 2 Parkstraat 99, Den Haag: Russia Visa Centre Moskou, Rode Plein Russische politieagent geeft stopteken Parkstraat 99, Den Haag: Russia Visa Centre 1907: Lubicz (nu Polen), destijds West-Pruisen, grensovergang Congrespolen ('Russ. Keizerrijk) Entree Rode Plein, Moskou Russische globe Belorusskij vokzal (station), Moskou Moskou ruimtevaartmuseum aan de Prospekt Mira Veel mag niet bij het Kremlin... kerkruine op Russische platteland (monument WOII) oorlogsmonument 1941-1945 op platteland Monumentje voor de Pobeda (Overwinning), Russisch automodel 9-meiviering (Overwinningsdag) Russische helikopters bij 9-meiparade Het Baikalmeer Winter in Sint-Petersburg St Petersburg fietser Moskou, Kremlin St Petersburg St Petersburg, Mariinskij Theater St Petersburg, blik op Peter & Paul-vesting over de Neva St Petersburg fietstaxi St Petersburg facades Russ. consulaat (rechts) (de visumbalie is aan de Parkstraat 99, enkele straten verderop) St Petersburg Wagon van de Rossija, bekendste trein op TransSib-tracé

Informatie

 

Toeristisch

Om een toeristisch visum voor 1 of 2 entries (=keren Rusland in) aan te kunnen vragen, moet een reiziger allereerst een toeristisch voucher/toeristische visa support letter/toeristische uitnodiging (3 namen voor hetzelfde document) regelen.

Wij helpen u voor 35,00 euro aan zo'n document (inclusief invullen van uw digitale visumaanvraagformulier). Maximale verblijfsduur 30 dagen. Kan ook worden gebruikt om mee bij een particulier te verblijven via bijv. Airbnb, hoewel voor privébezoek ook privéuitnodigingen bestaan (die kan een gastheer/gastvrouw in Rusland aanvragen bij de Russische Federale Migratiedienst FMS en naar Nederland mailen/opsturen). Boekt u ook uw hotel via RusReis.nl, dan krijgt u zowel korting op het hotel als op deze 'visa support' via Russischvisum.nl.

Het eigenlijke visum kost - voor EU-burgers - in alle gevallen 35 euro (leges) + 30 euro (verwerkingskosten Russia Visa Centre) (spoedafhandeling uitgezonderd dubbel legestarief). Dus ook voor zakelijke visa. De aanvraagprocedure op het Russia Visa Centre / het Russische consulaat duurt normaalgesproken 1 tot 2 weken; voor multiple entry (=meerdere keren Rusland in/uit) visa voor 6 maanden of 1 jaar duurt de aanvraag 2 volle weken. Niet elk verzoek om spoedafhandeling (in 4 werkdagen) wordt gehonoreerd.

Tip: vraag je visum aan voor een paar dagen langer dan je echt van plan bent in Rusland te blijven! Als je vlucht vertraging oploopt, heb je zodoende niet óók nog visumproblemen. Iets van 2 a 3 dagen langer is prima. (Ook je 'Ruslandverklaring' - zie hieronder - moet dan die iets langere periode vermelden).

Een reiziger dient zelf voor zijn visumaanvraag te zorgen voor een zgn. Ruslandverklaring van de zorgverzekeraar voor de periode waarvoor het visum wordt aangevraagd. (Zo'n verklaring van de zorgverzekeraar is in de meeste gevallen beter dan een van de reisverzekering en sowieso beter dan een combinatie met kopietjes van de algemene voorwaarden waarin staat dat je werelddekking hebt...)

Nieuwe pasfoto!

NB: sinds medio juli 2019 geldt bij het Russia Visa Centre in Den Haag cq het Russische consulaat met directe ingang de regel dat de pasfoto waarvan 1 exemplaar op het visumaanvraagformulier moet worden geplakt, hooguit 3 maanden oud mag zijn!

Gratis e-visum voor St Petersburg & Leningrad-regio (voor verblijf van max. 8 dagen). Ook voor Kaliningrad & Vladivostok e.o.

Per 1 oktober gaat voor de stad St Petersburg en de omringende Leningradskaja Oblast (Leningrad-regio) een nieuw systeem in, waarbij buitenlandse bezoekers uit oa. EU-landen (níet Groot-Brittannië) maximaal 8 dagen op een gratis e-visum in dit deel van Rusland kunnen verblijven. Je moet het e-visum in dat geval op zijn laatst 4 dagen voor vertrek aanvragen via http://electronic-visa.kdmid.ru/index_en.html . Het visum is 30 dagen geldig maar binnen die periode mag je maximaal 8 dagen in dit deel van Rusland verblijven. Je mag niet doorreizen naar andere delen van Rusland waarvoor het e-visum niet geldt. (O.a. vervoersmaatschappijen kunnen dit controleren via https://evisacheck.kdmid.ru/ ). 

Dit systeem met gratis e-visa bestaat ook voor Kaliningrad en de regio er omheen (de Kaliningrad-enclave) en voor het Russische Verre Oosten (Vladivostok en omgeving).

Auto/motor-toerisme

Een variant op het 'gewone' toeristisch visum is een visum voor auto/motor-toerisme. Als je die variant kiest op het bestelformulier voor een toeristisch voucher dan komen enkele extra vragen voorbij: merk en model van je auto of motor, kleur en kenteken. Voor de aanvraag moet je extra aan kopie bijvoegen van zowel je rijbewijs als het kentekenbewijs (\kentekencard), zowel van voor- als achterzijde. (Dat is puur voor de visumaanvraag: om per auto of motor te mogen rijden in Rusland moet je een internationaal rijbewijs bij je hebben; dat document is verkrijgbaar bij ANWB-winkels).

Bij het binnengaan van Rusland zul je op de grens een aanvraagformulier voor een tijdelijke invoervergunning moeten invullen. Ter plaatse word je daarbij geholpen middels voorbeelden enz. Je moet dat document weer inleveren als je (verplicht met je auto of motor) Rusland verlaat.

Zakelijk

Om een zakelijk visum aan te kunnen vragen, moet een reiziger een zakelijke uitnodiging regelen. Wij helpen u vlot aan zo'n document via enkele Russische bedrijven die zakelijke bezoeken helpen faciliteren ( u kunt ook een beroep doen op bijv. vervoer vanaf de luchthaven naar uw hotel en/of van uw hotel naar afspraken; tevens kunnen secretariele of vertaaldiensten worden geregeld).

Bij  zakelijke uitnodigingen en dus zakelijke visa hebt u keus uit 30-daagse en 90-daagse met 1 of 2 entries(=keren Rusland in), of multiple entry-visa voor 6 maanden en 1 jaar. Voor multiple entry visa moet u een kopie of scan van een vorig visum kunnen overleggen, dat de afgelopen 12 maanden is gebruikt om Rusland te bezoeken. Wie tenminste 2 jaren achtereen Rusland heeft bezocht, op een jaarvisum, kan in aanmerking komen voor een 2-jaarsvisum (er is een systeem in ontwikkeling dat voorziet in 3- en 5-jaarsvisa).

Een reiziger dient zelf voor zijn visumaanvraag te zorgen voor een zgn. Ruslandverklaring van de zorgverzekeraar voor de periode waarvoor het visum wordt aangevraagd.

Privé

Om een privévisum aan te vragen moet uw gastvrouw/gastheer u van een  privéuitnodiging voorzien. Wij kunnen hierbij niet helpen (nou ja, we kunnen de digitale visumaanvraag voor u invullen als u ons van uw gegevens voorziet en uw uitnodiging naar ons mailt. Tip: zorg dat u de geboortedatum weet van degene van wie u een prive-uitnodiging krijgt. Die staat niet op het documentje maar moet wel worden ingevuld bij de visumaanvraag...).

In veel gevallen echter is het eenvoudiger én voordeliger om een toeristisch visum aan te vragen en daarmee bij uw vriend(in) of kennis te logeren. Dit kan mits uw verblijf in Rusland korter is dan 30 dagen. Is het verblijf langer, dan kan voor een periode tot 90 dagen eventueel op een zakelijk visum worden gereisd; met een zakelijk visum bij een particulier verblijven levert echter problemen op als u zich wilt registreren.

Medische behandeling

Recent is het aantal mensen toegenomen dat voor medische behandeling naar Rusland reist. Voor de patiënt zelf is een uitnodiging voor dit doel van de specifieke kliniek nodig. Bij uitnodigingen van de kliniek voor meereizende begeleiders wordt soms door consulaatmedewerkers de periode van het visum ingekort tot 10 dagen. Wie een visum tot 30 dagen wil of tot 90 dagen, kan beter via ons gaan voor een toeristisch visum voor 30 dagen of voor een zakelijk visum voor 90 dagen. (Wijzigingen in het uitgiftebeleid voor visa op het Russische consulaat voorbehouden)

Russia Visa Centre en het Russische consulaat

(99% van de visumaanvragen wordt bij het Russia Visa Centre aan de Parkstraat 99 ingediend, slechts 1% ofzo op afspraak via het eigenlijke consulaat)

  • Visumbalie Russia Visa Centre (voorheen VFS Global) is gevestigd aan de Parkstraat 99, Den Haag. Dit is enkele straten verwijderd van het Russische consulaat. / In Rotterdam is een locatie waar aanvragen op afspraak kunnen worden ingediend in het CIC aan het Stationsplein 45.
  • Het Russische consulaat, officieel: Consulaire afdeling van de Ambassade van de Russische Federatie, is gevestigd aan de Scheveningseweg 2,  Den Haag.

Het Russische consulaat neemt nog slechts ma / di / do / vr van 10 tot 11 uur visumaanvragen in ontvangst en slechts op afspraak  (kalender voor online-maken van afspraak; let op: in het eerste venster waar deze link naartoe leidt, moet voor aanvragen op het consulaat worden gekozen voor de 2e optie: Consulaire Afdeling van de Ambassade van de Russische Federatie in Nederland. De kortere 1e optie, Visumbalie Rusland te Den Haag, is het Russia Visa Centre. Hier kunnen op werkdagen tussen 9 en 14 uur met/zonder afspraak visumaanvragen worden ingediend.

Voor wie zelf naar het Russia Visa Centre of het  consulaat wil voor zijn visumaanvraag: we helpen je met alle plezier aan de juiste documenten, dan is het goed te doen. In principe moeten aanvragers zowel bij de visumbalie als bij het visumloket op het Russische consulaat persoonlijk elk hun eigen aanvraag indienen; men is slechts coulant bij ouders die voor minderjarige kinderen optreden.

Voor wie Den Haag niet naast de deur ligt of gewoon geen tijd heeft om zijn visumaanvraag zelf in te dienen en een week later (toeristische en single/double entry zakelijke visumaanvragen) het paspoort weer op te halen, kan aanvragen en afhalen laten doen. Geef dat bij je bestelling aan, dan zorgen we dat onze partners van KES Visa Support in Den Haag de klus voor je klaren. Houd wel rekening met enkele dagen extra voor en na de aanvraag in verband met o.a. aangetekend versturen van je documenten. Deze aanvullende dienst kost 30 euro voor de twee bezoekjes aan het Russia Visa Centre + het per DHL terugsturen van het paspoort als het visum er eenmaal in zit, 23 euro incl. btw.

NB: deze dienst kan niet worden aangeboden voor reizigers met een groen 'reisdocument' (mensen zonder staatsburgerschap met vaak een achtergrond als vluchteling) en reizigers uit veel landen buiten de EU die door Rusland worden beschouwd als 'migratie-risicolanden'.  Reizigers met een dergelijk reisdocument voor statenlozen of uit landen waarbij aan het risico van niet-geregelde migratie wordt gedacht, moeten zelf hun aanvraag indienen. Het is in dit soort gevallen wijs om 1. kopieën van vliegtickets bij als bijlage bij te voegen en 2. om een reisverzekering afgesloten te hebben die vergoedt als onverhoopt het visum wordt geweigerd.

Let op: zgn. multiple entry zakelijke visumaanvragen kennen standaard een verwerkingstijd van twee weken op het Russische consulaat.Spoedafhandeling is soms mogelijk voor single/double entry zakelijke visa (tegen dubbele leges, dus 70 euro ipv 35) + de 30 euro verwerkingskosten van visumbalie VFS Global. Spoedafhandeling is niet mogelijk voor toeristische en evenmin voor multiple entry visumaanvragen.

Verzekeringen

Om een Russisch visum te kunnen krijgen, moet je beschikken  over een zgn. Rusland-verklaring van je zorgverzekeraar. Bij de meeste zorgverzekeraars is dat een kwestie van een telefoontje of een mailtje en enkele dagen geduld.Een permanente reisverzekering mag ook, maar dan moet op één document zowel je naam en adres staan én dat sprake is van werelddekking (Rusland kent behalve een Europees ook een Aziatisch deel) en dat medische kosten zijn meeverzekerd. Dat staat bijna nooit op een document vermeld, daarom is het verstandiger om je zorgverzekeraar om een verklaring te vragen.

NB: wil je je visumperiode met een paar reservedagen uitbreiden (aanrader) voor het geval je op de terugweg vertraging oploopt (bijv. als je vlucht vertraging heeft door winterse omstandigheden), dan moet je 'Ruslandverklaring' ook die iets langere periode vermelden!

Heb je bij je zorgverzekering een te mager pakket om alles vergoed te krijgen als je in Rusland bent en daar bij een arts of in het ziekenhuis belandt, dan kun je evt. ook een tijdelijke reisverzekering afsluiten waarbij je medische kosten meeverzekert. Neem dan wel werelddekking ipv alleen dekking binnen Europa, want Rusland strekt zich uit over een Europees deel en een enorm stuk Azië. Zie  http://www.reisverzekering.nl . Maak dan een kopie van de relevante info van je polis voor bij je visumaanvraag.

Registratie

Wie meent dat hij/zij er is met een visum, komt bedrogen uit. Buitenlandse bezoekers die 7 dagen of langer in Rusland blijven, moeten zich registreren. Het begint al vóór de paspoortcontrole bij binnenkomst in het land:  daar krijg je een zgn. migratiekaartje. Soms wordt dit op een printertje in het hokje van de paspoortcontrole automatisch voor je ingevuld, soms moet je dit met pen invullen vóór de controle. Neem dus altijd een pen mee op reis, in de winter ook een potlood (balpeninkt bevriest dan...)

Vul voor het invullen van de 'ontvangende partij'  in Rusland de naam van de uitnodigende instelling in zoals die op je visum staat vermeld. Meestal  is dit een OOO (NV) of ZAO (BV) (gevolgd door een naam) in Moskou. Dat OOO of ZAO enz hoef je niet over te nemen, wel de naam die er achter staat. Verblijf je in een hotel, dan is die registratie verder simpel: het hotel doet dat voor je. Soms wordt daar een bedrag tot 20 euro voor gevraagd; doe daar dan niet te moeilijk over. Duurdere hotels doen het vaak voor niets. Je bent je paspoort er vaak wel een paar uur voor kwijt.

Verblijf je bij een particulier met een toeristisch of een privé- visum, dan kan die voor registratie met je naar een balie van de migratiedienst FMS in een lokaal politiebureau. Met een zakelijk visum lukt registratie zo niet. Dan is online-registratie mogelijk (maar niet goedkoop; reken op 50 euro). Maak in dat laatste geval een scan van de houderpagina van je paspoort, van je bij binnenkomst in Rusland gestempelde visum en van het gestempelde migratiekaartje, en mail ons die 3 als pdf- of jpg-bestanden. Wij mailen de scans door en de organisatie die je uitnodiging heeft uitgegeven, registreert je.

Via ons ontvang je een registratiebewijsje per mail dat je uitprint en in je paspoort bewaart.Opsteker is dat wie korter dan 7 dagen in Rusland verblijft, zich niet hoeft te registreren.

Vaccinaties

Je hoeft geen speciale pillen te slikken of vaccinaties te halen voor de meeste reizen naar Rusland, maar in exotische uithoeken van dit grootste land van de wereld komen ziektes voor die je evengoed niet wilt oplopen. In het zuiden van Rusland komt bijvoorbeeld het West-Nijlvirus voor, maar Hepatitis-A (besmettelijke geelzucht) en Hepatitis-B kunnen worden voorkomen door van te voren bij de GGD langs te gaan. Zeker verder naar het oosten en zuiden in Rusland is het zaak om uit te kijken voor tekenbeten.

Die kunnen in Rusland Tekenencefalitis overbrengen,  een virusinfectie die een ontsteking van de hersenen veroorzaakt. De ziekte is wat anders dan de in West-Europa bekende Ziekte van Lyme. De Russische variant van Tekenencefalitis, RSSE (die trouwens ook voorkomt in Kazachstan, Mongolië, China en Japan) , kan tot dodelijke complicaties leiden. Een middel is er niet tegen; beschermende kleding en hoofddeksels dragen en insmeren met DEET zijn de belangrijkste aanraders.

Treinkaartjes

Wil je binnen Rusland met de trein? Boek dan voor vertrek (dat kan vanaf 3 maanden voorafgaand aan de reis) je treinkaartjes via RusTransSib.nl, een project van RusReis.nl .

AVP (Europese privacy-richtlijn) / privacy

Deze site maakt géén gebruik van cookies e.d. of andersoortige analytics-programma's. We gebruiken je gegevens alléén voor het visumproduct dat je bestelt en bewaren ze niet langer dan toegestaan. Wil je dat we na verwerking je info direct weggooien? Stuur ons even een mailtje op rusreis.nl@mail.ru met als onderwerp: mijn gegevens graag weggooien na verwerking bestelling, en we 'vergeten' je meteen nadat alles is afgehandeld.

Auto/motor-toerisme

Een 

Stappenplan

redstar
checklist:
  1. Paspoort dat na vertrek nog minimaal 6 maanden geldig is
  2. Twee lege visa pagina's in paspoort naast elkaar
  3. 1 pasfoto (zelfde eisen als voor paspoort), max. 3 mnd oud!
  4. "Ruslandverklaring" zorgverzekeraar
  5. Touristisch voucher/zakelijke uitnodiging
  6. Visum aanvraagformulier

Verzekeringen

redstar
unive Vraag bij je zorgverzekeraar om een 'Ruslandverklaring'. Kies je een langere visumperiode met 'reservedagen' of om wat flexibeler te zijn voor te boeken tickets? Geef dan ook die iets ruimere periode op voor in de Ruslandverklaring!

redstar
unive Alléén voucher nodig voor toeristisch visum? Hier voor 12,50 euro

bottom shadow

facebook

We zijn ook te vinden op Facebook.
Mocht u een vraag of opmerking hebben, dan kunt u deze hier stellen/maken. Wellicht dat dit andere mensen ook kan helpen.

http://www.facebook.com/RusReisnl

contact

Russisch Visum.nl (onderdeel van RusReis.nl)
Van Goghstraat 8
7482 EJ HAAKSBERGEN

T 0800 222 77 72 (gratis)
M +31(0)657 92 13 45

info@russischvisum.nl

© 2019 Russischvisum.nl is onderdeel van RusReis.nl  |  Algemene Voorwaarden  |  Webdesign door InStijl Media